Mesto bude do februára bez mestskej rady

23.12.2010 Poprad

Poprad 23. decembra (TASR) – Primátor Popradu Anton Danko vetoval návrh zloženia mestskej rady.
Podľa jeho názoru návrh poslaneckého klubu SDKÚ-DS a SaS nie je proporcionálne rozdelený podľa politickej príslušnosti.
„Preto nepodpíšem zloženie mestskej rady a ani komisií, “ zdôvodnil Danko. Na ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili minulý týždeň štyri komisie pri mestskej rade. Podľa Danka je lepším návrhom na zloženie mestskej rady ten, ktorý predložila skupina nezávislých poslancov spolu s poslaneckým klubom Smeru-SD a HZD. „Tento návrh odzrkadľoval zloženie mestského parlamentu, takže toto je pre mňa racionálny návrh, preto nepodpíšem ten ich, “ zdôraznil Danko.
Návrh na zloženie mestskej rady bude opätovne prerokovaný na februárovom zasadnutí MsZ na budúci rok. V prípade, že sa poslaneckému klubu SDKÚ-DS a SaS podarí získať pri hlasovaní trojpätinovú väčšinu, prelomí primátorovo veto. „Potom sa zariadim podľa toho, poviem vám, ako sa zariadim, keby náhodou prelomili veto, “ dodal primátor, ktorého občania zvolili do funkcie po tretí raz po sebe.
Poslanecký klub SDKÚ-DS a SaS očakával tento krok od primátora, pretože to avizoval už aj na ustanovujúcom zastupiteľstve. „Budeme rozmýšľať, do februára máme času dosť, dnes vám konkrétne riešenie neviem povedať, či nájdeme kompromis, alebo nie, “ povedal líder poslaneckého klubu Milan Baran.
Na úvodnom zasadnutí poslanci schválili zloženie mestskej rady, pričom došlo aj k prvým ostrejším výmenám názorov. Dva návrhy podali dva poslanecké kluby, nakoniec prešiel návrh klubu SDKÚ-DS a SaS. Rada by teda mala v nasledujúcich štyroch rokoch pracovať v zložení Milan Baran (SDKÚ-DS), Marián Barila (SaS), Milan Wzoš (SDKÚ-DS), Štefan Pčola (nezávislý) a viceprimátor Adrián Kromka (HZD). Šiestym členom by mal byť druhý viceprimátor, ktorého meno však zatiaľ nie je známe. Primátor metropoly pod Tatrami využil svoje právo veta, a tak minimálne do februárového zasadnutia MsZ ostáva Poprad bez mestskej rady.
 

Vyberte región